17 Ιαν 2018

*Πόρισμα: Οξεία Σιμενονίτιδα, Θεραπεία: Ένα βιβλίο του George Simenon / μήνα ! *

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια λογοτεχνική ασθένεια από την οποία πάσχω εδώ και αρκετό καιρό... Οξεία Σιμενονίτιδα... Είναι κολλητική, και η θεραπεία ποικίλει αναλόγως το βαθμό που το έχει κάποιος... Η δική μου θεραπεία, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ένα βιβλίο του George Simenon το μήνα, με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ... Τα αποτελέσματα δυστυχώς δεν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα... Για την ακρίβεια εμφανίζονται ξανά, κάθε φορά που ένα βιβλίο του τελειώνει... Και φτου και απ'την αρχή!!!





Η αλήθεια είναι ότι από πολύ μικρή ηλικία έδειξα μεγάλη αγάπη για τους επιθεωρητές και τους ντετέκτιβ... Δε με μάγευε τόσο η όλη εξέλιξη της ιστορίας, όσο ο ίδιος ο ήρωας και η προσωπικότητα του... 

Στην αρχή ήταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ των εκδόσεων Ψυχογιός! Κάθε Παρασκευή, μου έτρωγαν το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι! Μετά ήταν ο Σέρλοκ Χολμς, όπου πραγματικά παίζει να έχω σχεδόν όλες τις εκδόσεις που κυλοφορούν ! Ο Σέρλοκ, που μεγαλώνοντας έμαθα ότι είναι τζάνκι, και παρόλαυτά δεν γκρέμισε τον παιδικό μου κόσμο, αντιθέτως με βοήθησε να τον καταλάβω καλύτερα! Και μετά ήταν ο Ηρακλής Πουαρώ , ο οποίος σε αντίθεση με τον Σέρλοκ, δε δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, αλλά εμβαθύνει στα αίτια, προσπαθώντας να μπει στο μυαλό του δολοφόνου... Και μετά είναι ο Μαιγκρέ!
Και μετά το χάος !



Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ο Μαιγκρέ δεν είναι τόσο δημοφιλής, περίεργο εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ιστορίες του είναι πάνω από 80, και αρκετές από αυτές έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο ! Ο George Simenon, δημιούργησε έναν ήρωα που διαφέρει από όσους έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Ο Μαιγκρέ, δεν έχει κάποιον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, δε βλέπει πράγματα που οι άλλοι αγνοούν. 

Ο λόγος του Simenon, είναι ρεαλιστικός, λιτός, χωρίς πολλά κοσμητικά επιθετά, μα δεν στερείται τίποτα η αφήγηση. Οι λεπτομέρειες στην περιγραφή των τόπων, σε κάνουν να ταξιδεύεις σε μικρές τοπικές κοινωνίες με ένοχα μυστικά. Στα μικρά χωριά της γαλλικής επαρχίας όπου όλοι είναι ύποπτοι, στις μικρές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις όπου ο ένας αποκρύπτει τον άλλον, και όλοι κατηγορούν όλους. 





Ο Μαιγκρέ εμβαθύνει στους ήρωες, στον τρόπο που σκέφτονται, στο πως και στο γιατί, ανεξάρτητα από το εάν πράττουν σωστά ή όχι. Σε κοινωνίες όπου είναι έντονη η ταξική πάλη και το μεταπολεμικό στοιχείο δεν έχει σημασία τόσο ποιος έκανε το έγκλημα αλλά γιατί.

Δεν είναι μόνο η ατμόσφαιρα και το νουάρ που κάνει το Μαιγκρέ να ξεχωρίζει. Είναι η στάση του απέναντι στους ένοχους, είναι ο τρόπος που βλέπει την τιμωρία. Είναι ο υπαινιγμός ότι ακόμα και αν δεν συνελλήφθει ο πραγματικός ύποπτος, ο Μαιγκρέ ξέρει! Και μαζί με αυτόν και εμείς αναρωτιόμαστε, ποια είναι η πραγματική τιμωρία ενός ενόχου; Η σύλληψη, ή το να τον κοιτάς στα μάτια γνωρίζοντας και οι δύο την αλήθεια ζώντας με αυτό; 



Τα μεταφρασμένα έργα του George Simenon κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα !
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

2 σχόλια:

  1. Έχω δει μερικές ταινίες, δεν ήξερα ότι ήταν από βιβλίο!Θα αναζητήσω αυτόν το συγγραφέα,γενικά μου αρέσει πολύ η αστυνομική λογοτεχνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design